Na co je kyselina listová?



Kyselinu listovou mají užívat těhotné ženy v prvním trimestru. Proč je pro vývoj plodu důležitá, co to vlastně je a jak ji můžete získat jinak než z lékárny? Zjišťoval pro vás Rádce Mimi klubu.

Kyselina listová = vitamín B9

Kyselina listová patří do skupiny vitamínů B a je označována číslicí 9, někdy se užívá i chemický název folacin či folát. Je to látka rozpustná ve vodě a je nezbytná pro fungování lidského metabolismu. Čím je ale specifický právě vitamín B9 neboli kyselina listová?

Velmi zjednodušeně řečeno kyselina listová umožňuje vznik nukleových kyselin, tedy látek, které tvoří genetický materiál. Určitě budete znát zkratky DNA a RNA.

To znamená, že kyselina listová napomáhá dělení buněk, podporuje tedy růst plodu a jednotlivých tkání, z nich především nervové soustavy. A protože mícha a mozek dítěte se vytváří již v prvních týdnech těhotenství, je kyselina listová klíčová právě v prvním trimestru.

Rovněž se doporučuje užívat ženám, které chtějí otěhotnět, a to zhruba po dobu tří měsíců před početím, aby byla v těle dostatečná hladina kyseliny listové již v okamžiku oplodnění.

Přírodní zdroje

Kyselina listová se přirozeně vyskytuje v listové zelenině, jak už její název napovídá, tedy v hlávkovém a ledovém salátu nebo v čínském zelí. Najdeme ji ale i v celé řadě dalších druhů zeleniny: v brokolici, zelí, květáku, kapustě, špenátu, hrášku, fazolových luscích, okurkách, dýni, červené řepě, a dokonce
i v rajčatech.

Menší množství kyseliny listové je i v tropickém ovoci – mangu, avokádu, pomerančích, banánech –
a v červeném ovoci – třešních, višních, jahodách, malinách.

Obdobné množství obsahují i některé obilniny, měkké sýry a ořechy.

Relativně velké množství kyseliny listové je v mase, zejména pak v játrech, ta se ale nedoporučují pro vysoký obsah vitamínu A (který může způsobovat rozštěp patra u dítěte) a bohužel také pro riziko výskytu toxických látek.

Jak získat dostatečnou hladinu kyseliny listové?

Vstřebatelnost kyseliny listové se liší podle konkrétní potraviny, ale významně také podle užití – po tepelné úpravě zanikne až 90 %.

I bez vaření se však vstřebatelnost kyseliny listové z potravin udává někde kolem 50 %, oproti tomu vstřebatelnost z lékařských preparátů, tedy z pilulek kyseliny listové, které koupíte bez předpisu v každé lékárně, je až 100 %.

V případě těhotenství tedy výjimečně doporučujeme využít služeb farmaceutického průmyslu
a hladinu kyseliny listové pojistit užíváním tablet, které ji obsahují.

Pro úplnost musíme také uvést, kolik kyseliny listové těhotná (nebo těhotenství očekávající) žena vlastně potřebuje. Světová zdravotnická organizace (WHO) uvádí doporučenou denní dávku kyseliny listové v rozmezí 400–600 mikrogramů (označují se μg). U kojících žen je to potom zhruba 280 μg. Pro srovnání doporučená denní dávka u třicetileté netěhotné ženy představuje 180 μg. 



Další tipy

Pravidelně Vám přinášíme nové rady a tipy.

Mandlová péče Weleda pro regeneraci a zklidnění pleti

Pokožka je jako zrcadlo duše. Všechno, co řešíme uvnitř, se může projevit i navenek, především na naší pleti. Ta může...

Číst celý článek

Jídlo: Ne za dva, ale dvakrát zdravěji!

Jen se najez, vždyť teď můžeš. To je ta nejsvůdnější lež na celém těhotenství. Něco jako generální pardon na všechna...

Číst celý článek

Vyhněte se večer modrému světlu

Moderní LED obrazovky mají tak kvalitní technologie, že vyzařují modré světlo, přirozenou složku denního světla. To...

Číst celý článek

Výhody Mimi klubu

Mimi klub je součástí Globus Bonus. Získejte ještě více výhod!

  • až 16 slevových kuponů 4x ročně
  • až 10% slevu na narozeninový nákup
  • až 3 kupony s 10% slevou na vína z e-shopu Vinotéka Globus a dopravu ZDARMA
  • peněžní bonusy za vaše nákupy
  • 3 karty klíčenky pro vaše rodinné příslušníky
  • slevy na odvoz objemného zboží
Registrovat se